Suurin osa koirista pärjää trimmauksen jälkeen oikein hyvin ja nauttii elämästä.

Joskus kuitenkin tulee ongelmia.

Hämmennys

Kun koira on ollut koko ikänsä pitkässä turkissa, ja turkki syystä tai toisesta ajetaan alas, koirasta voi tuntua epämukavalta ja oudolta olla ”alasti”. Melko yleistä koirilla, jonka turkki on muutenkin takkuinen ja paksu, ajetaan ensimmäistä kertaa. Nolostuminen ilmenee siinä, että koira tutkii takapuolta, pyrkii istumaan, ei suostu kävelemään, joskus ulise ja vinkuu.

Tällaisessa tapauksessa omistajan on oltava reipas ja antaa koiralle paljon positiivista huomiota, kehua ja yrittää kiinnittää huomio muualle – leikkiin, ruokaan lenkkiin. Parasta, jos omistaja ei reagoi mitenkään, niin parin päivän päästä koiran käyttäytyminen normalisoituu. Ei missään tapauksessa saa voivotella tai sääliä koiraa, silloin stressi jää päälle, ja haitallinen käyttäytyminen pitkittyy.

Toimenpiteet
Säännöllinen trimmaus muutaman kuukauden välein sekä säännöllinen turkin hoito kotona (harjaus, takkujen poisto, pesu ja föönaus).


Korvien kutina

Kun korvan karvat nypitän harvoin, nypityksen jälkeen korvia kutittaa, ja koira ravistelee päätä.
Luppokorvaisilla koirilla voimakas pään ravistelu voi aiheuttaa hiusverisuonten katkeamista, minkä seurauksena korvat saattavat turvota.

Toimenpiteet
Korvien säännöllinen nyppiminen ja puhdistus. Korvan lehden sisäpuolelle (ei korva-aukkoon!!!) voi ruiskutta DERMACOOL sumutetta, se lieventää kutinaa ja rauhoittaa. Dermacoolia saa ostettua apteekista tai hyvin varustetusta eläinkaupasta.

Ihontulehdus

Koirilla, joita trimmataan säännöllisesti, ihontulehdukset ilmenevät hyvin harvoin. Mutta taas koirilla, jota trimmataan harvoin, ja joiden turkki on likainen ja mennyt huovalle, ihontulehduksen riski on suurempi.

Ihontulehduksen syitä:
-    iho ei pääse hengittämään paksun turkin alla ja on tulehtunut jo valmiiksi;
-    vastanypitty iho kutittaa, koira raavi itseään tai menee pyörimään nurmikkoon tai maahaan, mikä aiheuttaa infektion tartunnan;
-    iholla on hyönteisten puremia, joita koira pääse raapimaan tai koira saa tuoreita puremia;
-    auringon polton vaikutus;
-    elimistön toimintahäiriöt (viallinen ainevaihdunta, sairaudet, allergia, herkkä iho yms.). Jotkut häiriöt voivat johtua esim. väärästä ruokavaliosta.

Toimenpiteet
Säännöllinen trimmaus sekä turkin hoito trimmausten välissä (harjaus, takkujen poisto yms.)

Nypityksen jälkeen kannattaa seurata, ettei koira pääse raapimaan itseään. Kannattaa välttää suoraa aurinkoa, uimista ja maassa pyörimistä ainakin muutama päivä. Koiran peti ja makualusta pitää pestä sekä muuten puhdista paikat, missä koira yleensä makaa.

Kotona on hyvä olla Dermacool sumute tai K-Hex sprey, joita voi suihkuttaa iholle. Jos iho kuitenkin tulehtuu pahasti, on mentävä eläinlääkärille.

Kokenut trimmaaja yleensä näkee riskitapauksen ja osaa varoittaa omistajaa. Itse käsittelen tuollaisia koiria erikoisilla shampoilla ja hoitoaineilla, jotka rauhoittavat ärtymyksen sekä ehkäisevät tulehdukset (Vetriderm –tuotesarja, Deermacool sekä Helläpesu-shampoot ja hoitoaineet).

Kaikkien A ja Ö on säännöllinen turkin hoito ja säännölliset trimmaukset rotumääritelmän mukaan:
-    nypittävät rodut nypitään asianmukaisesti;
-    leikattavat rodut leikataan, myös pestään ja föönataan;
-    rodut, jonka turkki on päällyskarva + pohjavilla, harjataan, pestään ja föönataan (kaikki pystykorvat, jotkut paimenkoirat, spanielit yms).

© Natalia Wnuk, 2010

Äärimmäiset tapaukset:

full

full

full

full