Pennun totuttelun trimmaukseen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jo parikuisena pentu on hyvä lääppiä, koskettaa tassuja ja korvia, leikata kynsiä, harjata yms.

Trimmaajalle pentu kannattaa viedä ennen sosiaalistamisvaiheen päättymistä eli viimeistään 16-18 viikon ikäisenä. Juuri tämä käynti on koiran kannalta kaikista tärkein, koska juuri silloin koiralla muodostuu ”kuva trimmauksesta”. Pieni pentu ottaa uudet olosuhteen (tässä tapauksessa trimmaustilanteen) ”itsestään selvänä”. Ja vaikka ensimmäisen käynnin aikana ei tapahtuisi paljoa, jo pelkkä trimmauspöydällä seisominen, kevyt harjaus, leikkuukoneen pärinään totutteleminen voivat olla ratkaisevia tekijöitä siihen, miten pentu suhtautuu trimmaukseen jatkossa.

Taas kun ikää tulee lisää, kaikki uusi tuntuu oudolta ja jopa pelottavalta. Jo kahdeksan kuulukauden ikäisenä pentua on huomattavasti vaikeampi käsitellä. Reaktiona uuteen käsittelyyn voi olla kiljuminen, rimpuilu, pureminen yms.
Ei ole kivaa ei koiralla, eikä varsinkaan trimmaajalla!

Olen huomannut, että kaikista helpoiten ovat käsiteltävissä koirat, jotka kävivät ensimmäistä kertaa luonani noin neljän kuukauden ikäisenä. Niiden kanssa ei juuri koskaan ole mitään ongelmia.

Omistajienkin kannalta tällainen totutteleminen on hyvin tärkeä: sen jälkeen, kun trimmaaja on tehnyt "pohjatyön", he pystyvät käsittelemään omia koiria huomattavasti varmemmin.

©Natalia Wnuk

Cockerspanielin pentu Lady, 4 kk, ensimmäinen kerta trimmauksessa.
Käsittely: harjaaminen, anturoiden putsaus, kynsien leikkuu, naaman siistiminen koneella, kevyt föönaus.
Lopuksi paljon kehuja ja miljoona suukkoa!

full

full