Työn vuoksi saan ”lääppiä” monenlaisia koiria ja mielenkiintoisen asian olen pannut merkille. Moni luulee, että ”selkämakkarat” johtuvat ylipainosta. Näin minäkin luulin, kunnes huomasin, että näitä ”makkaroita” on pääsääntöisesti koirilla, jotka kulkevat valjaissa. Eli valjaat kiristävät ihoa niin, että se menee ryppyyn, ja ajan myöten muodostuu makkaroita. Paksun turkin alla se ei ehkä haita, mutta trimmattavilla roduilla, kuten esim. weste ja cairn, selkärypyt voivat aiheuttaa ihontulehduksen - karva kutisee poimuissa ja iho ”hikoillee” valjaiden alla, karva myös kuuluu eikä irtoa trimmauksessa. Pystykorvilla ja muilla runsaskarvaisilla roduilla valjaat aiheuttavan suoranaisesti ”reikiä” turkissa selän, mahan ja rinnan alueella.Eli taas kerran 10 pistettä kaulapannoille!

Joku sanoo, että voi voi, koira ei saa henkiä kun se vetää pannassa niin paljon. No, eikös kannata opettaa koira kulkemaan vetämättä? Valjaathan ovat tarkoitettu nimenomaan vetämiseen!

Toki valjaissa ei ole mitään vikaa, mikäli harrastetaan esim. järjestystä tai kelkan vetämistä… mutta arkkielämässä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Yhdistettyinä fleksiin ne on varsinainen hengenvaarallinen painajainen, varsinkin kun kyseessä on iso koira, pieni fleksi ja ... 'pihalla" oleva omistaja :-).