Tilanne: upealla karkealla karvalla varustettu parson, pennusta saakka oli nypittävänä ammattilaisella trimmaajalla.
Vanha trimmaaja on jäänyt eläkkeelle, joten omistaja vei koiransa yksityiselle harrastajalle, joka lupasi myös nyppiä.
Harrastajan intoa ja ammattitaitoa ei kuitenkaan riittänyt kun selkeärankaan ja päälakiin, loppu vedettiin koneella.

Koneajon jälkeen karkean karvan tilalle alkoi kasvaa ”hiuksia”, minkä vuoksi ulkonäön lisäksi turkki on menettänyt ”toimivuutensa”: karva oli hento, ei kestänyt enää sääolosuhteita, helposti meni takkuun. Ja juuri nämä seikat ovat olennaisen tärkeät aktiiviselle työrodulle.

Tänään koira oli Studio Trimmixissa ”korjattavana”. Kauttaaltaan käsiin nyppimiseen on mennyt vajaa puolitoista tuntia (sis. muut toimenpiteet). Koira kesti nyppimisen oikein hyvin, joten turkin ”hankaluteen” tai koiran käyttäytymiseen ei voida katsoa olevan syynä koneajoon. Tuloksia odotetaan parin kuukauden päästä.

Valitettavasti tämä tapaus ei ole ainoa.Trimmixin ensikertalaisista aikuisista hypittävistä asiakkaista yli puolella on koneajolla vaurioitunut karva. Tavallisimpia uhria ovat kääpiösnautserit, terrierit, mäyräkoirat ja spanielit. Luku on hälyttävä huomioon ottaen, että koiria vuosi vuodelta on yhä enemmän.

Hintavertailun mukaan harrastajien ”pimeät” koneajot ovat yhtä kalliita kuin ammatillisten ja asianmukaisesti toimivien trimmaajien käsityö, paikoittain jopa kalliimpia (esim. Raisiossa ja Naantalissa).

Tilanne voi koirata talkoovoimiin lisäämällä läpinäkyvyyttä trimmaustoimintaan, valistusta ja yhteystyötä kasvattajien ja ammattilaisten trimmaajien välille sekä asiakkaiden puolesta vaatimalla parempaa ja asiallisempaa trimmauspalvelua.

Parson ennen trimmausta


Nypityn ja leikatun alueen ero …


ja lähempänä…


Nypityn ja leikatun karvan ero


Nyppimisen jälkeen


© Natalia Wnuk, Studio Trimmix, 2012